marți, 17 martie 2015

Rute de formare profesionala

Inspectoratul Scolar Judetean
 Stau-Mare


Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succed:
  • Ciclul inferior al liceului , format din clasele a IX -a  ;  a X -a
  • Ciclul superior al liceului , format din clasele a XI -a  ;  a XII -a

  • Finalizarea ciclului inferior al liceului prezinta finalizarea invatamantului general obligatoriu
  • Absolventii ciclului inferior al liceului dobandesc certifiat de calificare profesionala numai daca parcurg programul de stagii de practica cu durata 720 de ore , finalizat cu examen
  • Absolventii ciclului superior al liceului pot sustine examen de certificare a calificarii profesionale 
Organizarea si functionarea invatamantului profesional cu durata de 3 ani , dupa clasa a VIII -a , este reglementata prin prevederile OMEN Nr. 3136 / 2014. Formarea elevului consta atat intr-o pregatire generala , cat si intr-o pregatire de specialitate specifica unei calificari profesionale. Pregatirea prin invatamantul profesional de 3 ani este organizata atat in scoala , cat si la agentul economic. Orarul este unul flexibil si este stabilit de scoala impreuna cu agentul economic. Stagiul de practica se organizeaza astfel : 
  • In primul an pregatirea practica se realizeaza in atelierele scolii si la agentul economic , prezentand 20% din timpul total alocat programului ; 
  • In al doilea an 60% din timp este alocat pregatirii practice ; 
  • In al treilea an 75% din timp este alocat pregatirii practice ; 
  • Pe parcursul celor 3 ani sunt organizate stagii comasate de practica cu o durata totala de 24 saptamani , 5 saptamani in primul an , 9 saptamani in cel de-al doilea an si 10 saptamani in al treilea an.
Elevii din invatamantul profesional cu durata de doi ani dupa clasa a IX -a respectiv elevii din invatamantul profesional cu durata de 3 ani dupa clasa a VIII -a , beneficiaza de sustinere financiara , in conformitate cu prevederile legale , prin " BURSA PROFESIONALA " , aprobata prin HG Nr. 1062 / 2012 privind modalitatea de subventionare de catre stat a costurilor pentru elevii care frecventeaza invatamantul profesional.

Distinct de spijinul financiar acordat prin Bursa Profesionala , elevii din invatamantul profesional pot beneficia si de sustinere financiara , stimulente si alte forme de sprijin acordate de partenerul de practica , in conditiile legii si in conformitate cu prevederile contractului de practica.

Cuantumul lunar al bursei profesionale este de 200 Lei. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu