luni, 4 mai 2015

Campania Educatia Globala

Campania Globală pentru Educație - ediția 2015

Pentru a atrage atenţia factorilor de decizie asupra importanţei accesului la o educaţie de calitate pentru fiecare copil din România şi din lume, sub sloganul ”Votăm pentru educaţie!”, peste 100.000 de copii, părinţi şi cadre didactice participă în acest an la activităţile desfăşurate în perioada 4-10 mai 2015, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie.

description

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii şi beneficiază de sprijinul unor importanţi parteneri - Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia OvidiuRo, World Vision România, Roma Education Fund Romania, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Activităţile din acest an beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul proiectului „Trimiteţi-mi prietenul la şcoală !”.

Anul 2015 are o importanţă deosebită pentru educaţie, reprezentând termenul limită pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate în acest domeniu de comunitatea mondială acum 15 ani. În anul 2000, liderii lumi au promis că, până în anul 2015, toţi copiii vor putea absolvi măcar şcoala primară.
Datele contrazic această promisiune:
>>> În lume, există 58 de milioane de copiii care nu au acces la educaţia primară. Fetele, copiii cu dizabilităţi şi copiii care trăiesc în zone de conflict reprezintă cele mai vulnerabile grupuri din punct de vedere al accesului la educaţie. Dacă progresele vor continua să se înregistreze în acelaşi ritm ca şi până acum, accesul universal la educaţia primară ar deveni realitate abia în anul 2086, şi ar fi nevoie de aproape un secol până când toţi copiii ar putea finaliza măcar un an de învăţământ gimnazial.
>>> În România, 1 din 10 copii cu vârsta corespunzătoare învăţământului primar nu participă la educaţie. În anul şcolar anterior (2013/2014), procentul copiilor cu vârsta  între 7 şi 10 ani care frecventau şcoala primară era de 87,4%  (în scădere cu peste un punct procentual faţă de anul şcolar anterior). În plus, într-un singur an şcolar (2012/2013), un număr de circa 24.400 copii au abandonat învăţământul primar şi gimnazial

În acelaşi timp, anul 2015 ne oferă şansa de a privi în viitor. În acest an, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite va stabili un nou cadru – atât pentru educaţie, cât şi pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul şi va stabili priorităţile pentru politicile şi acţiunile autorităţilor din acest moment şi până în anul 2030.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu